Roluję ciasto francuskie z pysznym farszem. To mój patent na szybki obiad lub sycącą przekąskę
Ciasto francuskie, podobnie jak mięso mielone to produkty, po które często sięgają osoby zabiegane. Nic dziwnego, nie trzeba bowiem wkładać dużo pracy, by przygotować z nich smaczne danie obiadowe, niezwykłą kolację czy ciepłą przekąskę. Tym razem zagrają razem w jednej potrawie, bo zrobię z nich coś w rodzaju pasztecików z mięsem. Możecie je zjeść w porze obiadowej np. popijając czerwonym barszczem czy z porcją surówki albo na przekąskę.
Jak przygotować mięso mielone do błyskawicznych pasztecików?
Same paszteciki robi się bardzo szybko, bo krótko się pieką. Dlatego jednak, mięso mielone trzeba wcześniej przesmażyć i poddusić. Inaczej nie zdąży się upiec w ciągu 15 minut.
W tym celu podsmażamy mięso np. z dodatkiem cebuli i czosnku. Potem dodajemy do niego przyprawy i ulubione dodatki i dusimy 20-30 minut, aż będzie miękkie. Ważne jest też, by odparował z niego płyn. Wodnisty będzie wypływał z ciasta i nieapetycznie je namoczy.
Dobrym pomysłem jest też przygotowanie farszu do pasztecików z mięsa gotowanego czy pieczonego. Wystarczy je pokroić na kawałki, zblendować z kilkoma dodatkami i doprawić. To doskonały sposób na wykorzystanie mięsa z obiadu z poprzedniego dnia.
Jak zrobić ekspresowe paszteciki?
Przygotowując ekspresowe paszteciki najpierw dobrze rozgrzejcie piekarnik. W czasie, jak będzie się nagrzewał, nadziejecie ciasto farszem.
Przepis: Ekspresowe paszteciki z mięsem
Paszteciki z ciasta francuskiego nadziewane farszem z mięsa mielonego
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Francuska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 450 w każdej porcji
Składniki
- 375 g ciasta francuskiego
- 400 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 2 pomidory
- bazylia
- sól, pieprz
- 1 jajko
Sposób przygotowania
- Podsmażanie składnikówCebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj posiekany czosnek i całość chwilę przesmaż. Dodaj mięso mielone, wymieszaj, smaż na średnim ogniu często mieszając.
- Przygotowanie farszuDodaj obrane, oczyszczone z nasion i pokrojone w kostkę pomidory, trochę soli, pieprzu i bazylii. Duś całość na małym ogniu ok. 20 minut, aż mięso będzie miękkie, a farsz gęsty. Wystudź go. Wymieszaj z połową rozkłóconego jajka.
- Formowanie i pieczenieCiasto francuskie podziel na 2-3 długie pasy. Na środku każdego, wzdłuż, połóż farsz. Brzegi ciasta posmaruj jajkiem, zwiń rulony. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj jajkiem. Piecz ok. 15 minut w 210 stopniach Celsjusza. Pokrój na kawałki, serwuj na ciepło lub zimno.
Wskazówka: Ciasto francuskie wyjmij z lodówki na 15 minut przed nadziewaniem. W tym czasie nabierze elastyczności.
Inne pomysły na farsz do pasztecików
Paszteciki obiadowe czy przekąskowe można też przygotować z innym farszem. W tej roli doskonale sprawdzą się pieczarki lub grzyby leśne, które wystarczy poddusić i doprawić. Można je też połączyć z kiszoną kapustą. Nadzienie do ciasta francuskiego można też zrobić ze szpinaku i sera feta, z pikantnie doprawionego twarogu czy z podsmażonych warzyw.